TINY LOFT – Almere

Prijsvraag 2016
ism Studio NuyvanNoort

Tiny Loft omarmt het gedachtengoed van “het bevrijd wonen” van de Tiny House Movement en combineert dit met het innovatieve toekomstgerichte experiment van het Case Study House uit de jaren ’50. Niet de grootte van de woning is bepalend voor het woongenot, maar betaalbaarheid en duurzaamheid gecombineerd met flexibiliteit en vooral het comfort van openheid.

Tiny Loft is open
Techniek, service en opslag worden geïntegreerd in één centraal motorblok. Zo blijft de rest van het woonoppervlak volledig open en biedt het ogenschijnlijk compacte bouwvolume toch een groot gevoel van ruimte en een wijds uitzicht over de omgeving.

Tiny Loft is modulair
De woning wordt opgebouwd uit standaard materialen die binnen het systeem zijn geoptimaliseerd en afgestemd op een standaard plaatmaat. Zo kan op eenvoudige wijze een woning uit seriematig geproduceerde elementen worden samengesteld die aansluit op de wensen van de bewoner.

Tiny Loft is demontabel
Het modulaire systeem zorgt er voor dat de woning op eenvoudige wijze kan worden uitgebreid, maar ook dat de bewoner naar een nieuwe locatie kan verhuizen zonder afstand te hoeven doen van het comfort van het eigen huis.

Tiny Loft is duurzaam
De woning is opgebouwd uit bio-based materialen en kan geheel in zijn eigen energie voorzien. In dak en vloer wordt houtvezelisolatie op passiefhuisniveau geïntegreerd. De glazen gevel is opgebouw uit geïsoleerde kozijnen met triple glas. De woning is demontabel waardoor de elementen kunnen worden verplaatst en de gebruikte materialen eenvoudig kunnen worden hergebruikt of verwerkt.

 

 

Door het toepassen van hoogwaardige isolatie en het gebruik van passieve zonnewarmte, gecombineerd met warmteterugwinning uit de ventilatie is er geen los verwarmingssysteem nodig. Voor het duurzaam opwekken van energie voor electriciteit en de warmtapwatervoorziening wordt gebruik gemaakt van PV-cellen en zonnecollectoren.